Japon turnalarımızın barınağı geçici bir süre ziyarete kapatılmıştır

Haberler

Asya’nın en büyük turna türü olarak kabul edilen japon turnalarının boyu ortalama 168 cm, ağırlıkları ise 10 kg’ı bulabilir. Doğada ortalama 30-40 yıl yaşarlarken, esaret altında bu 75 yıla kadar yaşayabilirler. Japonya, Çin, Kuzey Kore, Moğolistan ve Rusya boyunca 2,080,000 km2’lik bir alana yayılmışlardır. Uzak doğu kültüründe japon turnaları şans, sadakat ve uzun ömürlülüğü simgeler.

Yetişkinlerin kafasında belirgin kırmızı bir bölüm vardır ve gagadan boynunun ön kısmı boyunca siyah tüyler uzanır. Vücudun geneli beyazdır, kanatlarının ucunda bulunan siyah tüyler yalnızca kanatlarını açtığında görülür. Yavruların ise beyaz, sarımsı kahverengi ve/veya grimsi tüyleri olur.

Japon turnaları 3-4 yaşlarında erişkinliğe ulaşır ve üremeye başlarlar. Üreme mevsimi Nisan-Mayıs aylarıyla sınırlıdır. Bu dönemde çiftler bağ kurmak, bölgelerini belirlemek ve kurlaşmak için dans ederler. Bu ritüelde karşılıklı durarak kafalarını ritmik olarak geriye atarak şarkı söylerler ve ardından zıplayarak dans etmeye başlarlar. Bu dans üreme sezonunda yoğunlaşmakla birlikte, yıl boyu görülebilir ve hayvanların heyecanlarını belirtme yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. Yuvalarını genellikle sulak alanlar ve büyük otların aralarına yaparlar. Bölge dişi tarafından seçilir ancak dişi ve erkek yuva yapımında birlikte çalışırlar. Genellikle 2 yumurta bırakırlar ve en az 30 gün boyunca hem erkek hem dişi sırayla kuluçkaya yatar. Aynı şekilde çıkan yavruları da ebeveynlerin her ikisi de besler ve korur. Yavrular yaklaşık 3 aylık olduktan sonra yuvadan çıkarak, besin arayışında ebeveynlerini takip ederler.

Parkımızda bulunan çiftimizin ilk yavrusu 2019 yılı üreme döneminde yumurtadan çıkmıştır. Üreme dönemlerinde bölgelerini çok sahiplendikleri ve kolay strese girebildikleri için barınağın etrafı örtülür ve rahatsız edilmezler. Sizler de Nisan-Mayıs aylarında parkımızı ziyaret ederseniz bölgeden sessiz bir şekilde geçerek hayvanlarımızın huzurlu bir şekilde bu dönemi geçirmeleri konusunda bizlere destek olabilirsiniz.

Doğada yaklaşık 1830 birey kaldığı için IUCN tarafından nesli tehlike altında olarak sınıflandırılmıştır. Japonya’daki popülasyon artmış olmasına rağmen, Asya’nın genelindeki nüfus, sulak alanların tarım ve endüstriyel bölgelere dönüşmesi, çevre kirliliği, şehirleşme, invaziv türler, küresel ısınma gibi nedenlerde dolayı azalmaya devam etmektedir.

Benzer Haberler

Menü