Karakulak

Caracal Caracal

IUCN KIRMIZI LİSTE:
Nesli Tükenmekte Olan

Daha fazla bilgi için iucnredlist.org
adresini ziyaret edin.

Daha fazla bilgi için iucnredlist.org adresini ziyaret edin.

Kısa kuyruklu bir kedi olan Karakulak,
kulağının ucunda bulunan siyah tüy kümecikleri ile tanınır.

Kulak yapılarının, sinek ve uçan böcekleri kulak kanallarından uzak tutmaya yaradığı düşünülmektedir. Bir diğer teoriye göre ise kulak ucunda bulunan püsküller, diğer karakulaklar ile iletişim kurmalarını sağlamaktadır.

Bu yetenek, yalnız yaşayan ve sadece çiftleşme döneminde bir araya gelen karakulaklar için
önemlidir. Karakulaklar vahşi avcılardır. Kuşları ve kendilerinden 3 kat büyük canlıları avlayabilirler. Ön bacaklarından daha uzun ve kaslı olan arka bacakları sayesinde 3 metre yükseğe sıçrayabilirler. Yavrular, 1 yıl kadar anne bakımında kaldıktan sonra, kendi bölgelerini aramak için annelerinden ayrılırlar.

Geçmişte ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güney Doğu Anadolu bölgesinde yaygın olan bulunan Karakulak, günümüzde oldukça enderleşmiştir. Türkiye’nin Güney Batı bölgesinde yaşadıkları ve nesillerinin muhtemelen tehlikede olduğu düşünülmektedir. Ülkemizde çam ormanları ve çalılıklar arasında yaşamaktadırlar. Çiftlik hayvanlarına zarar vereceklerinden korkulduğundan, ne yazık ki çiftçiler tarafından öldürülmekteler. Nesillerini tehdit eden diğer etken ise; ormanlık bölgelerin tarım arazilerine dönüştürülmesi sonucu yaşam alanlarının daralmasıdır.

92

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

10

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

%10

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

İlginizi Çekebilir

Destek Kampanyaları

Haberler

Menü