Beyaz yanaklı gibon

ORTAK İSİM: Gibon
BİLİMSEL ADI: Hylobatidae
TİP: Memeliler
DİYET: Omnivore
GRUP ADI: Aile
YAŞAM SÜRESİ: 25 yıla kadar
BOYUT: 17-25 inç
AĞIRLIK: 9 ila 29 pound

İki Ayaklı Hareket

Gibbonlar yürürken, ister dallar boyunca ister nadiren yere inerken, bunu genellikle iki ayak üzerinde yaparlar ve denge için kollarını başlarının üzerine atarlar. Bunlar, insan olmayan tüm primatların en iki ayaklılarıdır ve genellikle evrimsel baskıların insan yürüyüşüne neden olabileceğine dair ipuçları için incelenir.

Farklı Gibbon Türleri

Hindistan’ın kuzeydoğusundan güney Çin’e ve Borneo’ya kadar uzanan bir düzineden fazla tanınmış gibbon türü vardır. Hepsi kuyruksuzdur ve uzun tüyleri kremden kahverengiye ve siyaha değişir. Birçoğunun yüzlerinde, ellerinde ve ayaklarında beyaz lekeler vardır. En büyük türler siamangs olarak bilinir ve 29 pound’a kadar büyüyebilir. Daha küçük türler yalnızca dokuz pound’a ulaşır.

Diyet ve Davranış

Gibbonlar, tropikal bölgelerindeki bol meyve ağaçlarında gelişirler ve özellikle incire düşkündürler. Bazen diyetlerini yaprak ve böceklerle tamamlayacaklar.

Gibbonlar tek eşlidir (primatlar arasında nadir görülen bir özelliktir) ve yetişkin bir çift ve onların genç yavrularından oluşan aile gruplarında yaşarlar. Aile bir bölgeyi belirleyecek ve ormanın her tarafında kilometrelerce yankılanabilen yüksek sesle, unutulmaz çağrılarla onu savunacak. Çiftler ve hatta bütün aileler birlikte uzun, karmaşık şarkılar söyleyecektir. Bazı türler, çağrılarını güçlendirmek için büyük boğaz keselerini bile uyarladılar.

Hayatta Kalmaya Yönelik Tehditler

Bu ikonik ağaç sakinleri, dünyadaki en tehdit altındaki primatlar arasındadır. Yaşam alanları hızla yok oluyor ve genellikle yakalanıp evcil hayvan olarak satılıyor veya geleneksel ilaçlarda kullanılmak üzere öldürülüyorlar. Pek çok gibbon türü nesli tükenmekte olan veya kritik derecede tehlike altında olarak listelenmiştir.

İlginizi Çekebilir

Destek Kampanyaları

Haberler

Menü