Büyük Birlikler: Babunlar!

Haberler

Beş farklı babun türü vardır. Babunlar, Afrika ya da Arabistan’da yaşarlar. Babunlar dünyanın en büyük maymunlarından bazılarıdır ve farklı türlerin erkekleri ortalama 15 ile 40 kg arasındadır. Babun gövdeleri, değişen uzunluklarda ama ortalama 50 cm ile 86 cm arasındadır.

Babunlar genellikle savan ve diğer yarı kurak habitatları tercih eder, ancak birkaçı tropikal ormanlarda yaşar. Diğer eski dünya maymunları gibi, babunların  kavrayıcı kuyrukları yoktur ama uyumak, yemek yemek için ağaçlara tırmanabilirler ve zamanlarının çoğunu yerde geçirirler.

Diyet

Babunlar fırsatçı yiyicilerdir ve mahsulü seven birçok Afrikalı çiftçi için yıkıcı zararlılar haline gelirler. Meyveleri, otları, tohumları, kabukları ve kökleri yerler, aynı zamanda ete de bayılırlar. Kuşları, kemirgenleri ve hatta antiloplar ve koyunlar gibi daha büyük memelilerin gençlerini yerler.

Nüfus

Dört babun türü (yani, Chacma, Zeytin, Sarı ve Gine), savan babunları olarak bilinir. Bu hayvanlar, bilim adamlarını büyüleyen karmaşık bir hiyerarşi tarafından yönetilen, düzinelerce hatta yüzlerce babundan oluşan büyük birlikler oluşturur. Erkekler rakiplerine hükmetmek için fiziksel güç gösterilerini kullanır ve birlik üyeleri, böcekleri ve ölü deriyi çıkarmak için birbirlerini dikkatlice tımar ederek sonsuz saatler geçirirler.

Beşinci tür olan hamadryas maymunu, Afrika ve Arabistan’ın Kızıldeniz kıyılarındaki tepelerde yaşar. Kayalıklarda yaşayan bu babunlar, gündüzleri yiyecek aramak için dağılır ve geceleri çok daha küçük gruplar halinde yeniden bir araya gelirler.

 

Benzer Haberler

Menü